Je říjen, do show zbývají dva měsíce. Ve studiu to bzučí dohadujícími se choreografy, trpělivostí i netrpělivostí  studentů při učení se choreografí, testování formací, vymýšlení kostýmů... Tým připravuje organizační záležitosti a rezervace vstupenek. YAY! SHOW 2018 se blíží!

Všichni ale víme, že show je benefiční akce a proto je čas představit si projekt, který jsme letos vybrali a který pomocí show podpoříme. Vybrat ten správný projekt nebylo vůbec snadné. Psali jste nám, navrhovali jste různé možnosti a každá z nich si rozhodně zaslouží podporu. Ale vybrat jsme museli jen jeden a tak jsme je s týmem lektorů a hlavních organizátorů prostudovali a hlasovali. A kdo je vítězem hlasování?

SPOLEČNĚ K ÚSMĚVU

Společně k úsměvu je pacientská organizace tvořená vyléčenými onkologickými pacienty, lékaři a dalšími partnery. S pomocí současných profesí vyléčených pacientů, jako jsou nutriční specialista, zdravotní laborant či psycholog se snaží podpořit děti, které léčbou právě prochází a šířit osvětu prevence pozdních následků léčby.

V rámci projektu docházejí vyléčení pacienti v podobě Moudrých průvodců na dětské onkologické kliniky a jsou oporou současným dětským pacientům a jejich rodinám. Více na www.spolecne-k-usmevu.cz.

Jaké byly další projekty, ze kterých se hlasovalo a jak je můžete podpořit mimo show?

Pro show jsme bohužel nemohli vybrat více projektů. Ale pokud vás některý z finálových projektů zaujal, tady je o nich stručné info a jak je můžete podpořit “na vlastní triko”. Ostatní projekty najdete zde.

Co nás přesvědčilo k tomu, vybrat právě Společně k úsměvu?

Odpověď je Tamara.

Tamču možná znáte ze Swing Wings tančíren a nebo kurzů. Pokud ještě ne, vytáhněte ji k tanci, je super followerka! Také jsou možná věci, které o ní ještě nevíte. Nenechte se zmást jejím jemným vzhledem a milým úsměvem. Tamara je totiž FAKT HUSTÁ ŽENSKÁ.

To, že je jedna z těch, co aktivně působí v hnutí Společně k úsměvu zdaleka není všechno. Ale tam začneme. Připravila jsem pro vás totiž malé interview.

K úvodu, Tamara je vystudovaný psycholog a psychoterapeut. Její povolání je lektor prevence na středních školách. Řeší závislosti na drogách přímo u dětí, nebo v rodinách, závislosti na hrách, šikanu a vztahové problémy. V hnutí Společně k úsměvu působí nad rámec své práce jako dobrovolník bez nároku na odměnu. Vidíte? Říkala jsem vám, že je hustá. (Photo by Baška Bednárová)

Tami, zmínila ses, že tvoje cesta ke swingu a ke Společně k úsměvu jsou propojené. Jak?

Na swing mě poprvé vytáhla kamarádka Zuzka, když jsem ji byla navštívit v Madridu. Tančírna byla v polorozpadlém squatu. Už to byl zážitek:) Celá atmosféra swingu mě uchvátila. Sami ten pocit asi znáte. Když se Zuzka ze Španělska vrátila, nadšeně mi říká: “Swing je i v Brně!” a vytáhla mě poprvé do Savoye:)

Právě Zuzka je to pojítko. Jako malá prošla léčbou rakoviny a později jako studentka psychologie měla možnost vidět svůj příběh z jiného úhlu. Chtěla chodit na onkologii a trávit čas s dětmi, které léčbou prochází. Věděla, že mají v sobě zmatek, otázky a strachy, které jí jako malé nedokázal nikdo dobře vysvětlit. Řekli, že to jde, ale že s dětmi nemůže mluvit o rakovině. Zuzka se rozčílila. Jak jako ne? Vždyť to je právě to, v čem jim rozumím. Lékaři jí vysvětlili, že to neni bezpečné pro ni ani pro děti a že by musela existovat zastřešující organizace.

No a tak jej společně s kamarádkou Luckou založila.

.

Jaká byla v hnutí na začátku tvoje role?

Založili jsme projekt Moudrý průvodce. Což jsou lidi jako Zuzka. Dobrovolníci, co prodělali rakovinu v dětství a mohli by podporovat děti, které tím právě prochází. Já jsem se věnovala zaškolování a přípravě průvodců jako psycholog a lektor. Dnes má hnutí ale více projektů. Různě malých i velkých.

Říkala jsi, že jsi z hnutí na nějakou dobu odešla. Proč?

Zuzce se rakovina vrátila. Ten den, kdy nám to řekla si pamatuji dodnes. Nemoci podlehla ani ne rok poté. Bylo jí 24 let. Potřebovala jsem čas, nedokázala jsem v tom prostředí nějakou dobu být.

Teď se do projektu ale vracíš, je to tak?

Ano, znovu jsem našla motivaci. Mé zaměření chci ale otočit trochu jiným směrem.

Při zaškolování jsme narazili na spoustu problémů, se kterými se ti, co by se mohli stát Moudrými průvodci potýkají. Často v sobě celou věc nemají uzavřenou. Provází je různé nezodpovězené otázky a strachy – nevrátí se mi to? Budu moct mít rodinu? Někteří o své nemoci od té doby nemluvili. Doma se to uzavřelo jako tabu.

Byly pro ně založeny sebezkušenostní skupiny a já chci působit jako terapeut pro jejich členy. Věnovat se těm, kteří se ještě necítí na to být Moudrými průvodci. Ale jednou by mohli být.

Terapie je brána jako nadstandartní placená služba. My se snažíme, aby se k těmto lidem dostala zdarma.

Díky, Tami. Nechtěla bys nám o své práci a o projektu Moudrých Průvodců udělat ateliér? 

Ráda:) (Photo by David Poul)

Jak hnutí využije příspěvek od Swing Wings?

S týmem jsme se shodli, že bychom si přáli, aby příspěvek šel na podporu aktivit právě Moudrých průvodců, přestože hnutí má mnoho zajímavých projektů. Zároveň ale chceme nechat volnost, aby si sami řekli co teď opravdu potřebují. Ať už naše vytančené peníze půjdou na kampaň, která zajistí příchod nových členů a Moudrých průvodců, na osvětu, na cesťáky a další provozní náklady, na dárky pro děti, aby průvodci mohli dělat radost..věříme, že Společně k úsměvu je využije hodnotně.

Dále jsme Tamči navrhli poloviční slevu na kurzy Swing Wings pro všechny průvodce a členy hnutí, kteří by měli chuť “vypouštět páru” podobně jako ona, u swingu. (Photo zdroj: FB Společně k úsměvu z.s.)

Na závěr můžu jen dodat, že mne velmi mrzí, že jsem Zuzku nepoznala osobně. Občas chodila na naše tančírny, ale nenašla se příležitost, kdy bychom se seznámily. Podle povídání působí jako silná a inspirující ženská. Jsem hrdá, že ve Swing Wings máme lidi jako je Tamara. Nevím jak ve vás, ale příběh holek ve mě vzbudil chuť okamžitě běžet do studia a makat na show choreografiích jak blázen.

Sledujte také události na FB a aktuality na webu a přijďte na ateliér s Tamčou. Do článku se toho moc nevlezlo. Je toho mnohem víc o čem má co říct. A já se těším, že interview s ní povedu osobně. Termín oznámíme do týdne.

Pavli