Nedělní večer se pro každého, kdo kdy páchl k Swing Wings, rovná tančírně v Atlasu – a vynechat jednu, natož hned několik za sebou, vyvolává u nejednoho z nás absinenční příznaky. Než se budeme moci k tradičním atlasům vrátit, rozhodli jsme se vás s týmem našich DJů zabavit alespoň na dálku. Každou neděli dostane DJ, který by ten večer zrovna hrál, prostor podělit se s vámi o to, co mu bude milé: o playlist, který by ten den nejspíš zazněl, o tip na umělce, nebo třeba aktuálně oblíbenou skladbu. Za celý tým doufám, že se nám tak povede ony abstinenční příznaky alespoň trochu zmírnit 🙂

V neděli 22. března by v Atlase hrál Filip Mikulecký. Tady je jeho tip:

Od mého začátku ve Swing Wings jsem nevynechal téměř žádnou nedělní tančírnu v Atlase. Absence by se daly počítat na prstech jedné ruky. Proto mi minulá neděle bez swingu přišla taková prázdná. Ne ale úplně prázdná, díky Black Beauty vsuvce. Chtěl bych tedy navázat na nedělní chvilku swingové historie i já.

A jelikož už od mala mě fascinují bubny, chtěl bych svou energii věnovat právě jim. Zdá se to jenom mně, nebo jsou bubeníci často spíše v pozadí a možná i lehce přehlíženi? Každý swingař dokáže alespoň vyjmenovat možná desítky swingových muzikantů, ale kolik z nich jsou bubeníci? Pojďme se podívat na mé oblíbence – pro dnešek čtyři z nich.

 

1. Buddy Rich

První bubeník, srdeční záležitost, můj number one.
Před založením svého orchestru hrál s Artie Shawem a Tommym Dorseym. V průběhu své kariéry hrál s mnoha dalšími výtečnými muzikanty – Count Basie, Harry James, Lester Young. Hrál na bicí také při natáčení alba Ella and Louis (O koho asi jde?).

dummy
Drum Solo | Buddy Rich z doby, kdy hrál pro Tommy Dorseyho

Buddy Rich and His Orchestra z roku 1948 | Všiměte si atypického rozložení muzikantů - bicí jsou vpředu

2. Lionel Hampton

Dalším, možná o něco známějším, je Lionel Hampton. Známějším nejspíše kvůli vibrafonu, který mistrně ovládal a který dodává skladbám zvláštní atmosféru. Lionel hrál jak na vibrafon, tak i na klasické bicí. Před založením Lionel Hampton Orchestra hrál s Louisem Armstrongem a Bennym Goodmanem.

dummy
Lionel Hampton | Flying Home

3. Gene Krupa

Vzor pro Buddy Riche. Dlouholetý člen kapely Benny Goodmana. Nejvýraznějším počinem této epizody bylo sólo ve skladbě Sing, Sing, Sing, které se vepsalo do dějin. Poté hrál i s Anitou O’Day.

dummy
Sing, Sing, Sing

4. Jo Jones

Další z mojich oblíbenců. Ze seznamu asi nejvíce “pendlující” bubeník, hrál s mnoha hvězdami swingu. Zde jen krátký výčet: Count Basie, Milt Buckner, Roy Eldridge, Duke Ellington, Johnny Hodges, Ella Fitzgerald, Illinois Jacquet, Budd Johnson, Oscar Peterson, Lester Young a další.

dummy
Drum Solo | Nepříliš taneční ukázka, ale o to více zajímavé.

Toť vše z mé bubenické vsuvky, vnímejme víc bicí a i když je to většinou složité, tančeme taky na bubenická sóla. Jsou přece super.

Filip Mikulecký

PS: Jelikož není swingu nikdy dost, sdílím s vámi v bočním panelu také playlist z poslední atlasové tančírny.

Atlas 8.3.

Jelikož není swingu nikdy dost, sdílím s vámi také playlist z poslední atlasové tančírny.