Ahoj shagaři, shagařky a shagařčata,

tento krátký a heslovitý článek shrnuje zajímavé zdroje na internetu kolem Collegiate Shag, o kterých jsem mluvil na povídání ve virtuální SW kavárně ve středu 21.10.2020. Jdeme na to!

Ultimátní motivační video z vystoupení Stephena a Chanzie (rok 2013), jedno z prvních, které YouTube nabídne na dotaz “collegiate shag”. Ano, každý by chtěl umět takto tančit.

Kendall a Ronnie, neboli Live Collegiate Shag (čti [liv],  tedy “žij collegiate shag”), je americký manželský pár, který každé pondělí vydává shagové video natočené na historicky zajímavém místě a v krásných vintage outfitech. Obrovský zdroj inspirace pro vlastní tréninky, případně i jen potěšení pro oko.

Varšava je měto shagu zaslíbené. Warsaw Collegiate Shag Festival je jeden z největších evropských shagových festivalů a jedna z mála příležitostí vidět i zaoceánské lektory. Jejich kanál Warsaw Collegiate Shag Festival obsahuje obrovské množství materiálu. Pokud bych měl doporučit konkrétněji, Teachers’ Show z roku 2019 je vtipná a společná část je super materiál na trénink. Zároveň Warsaw Shag Team dělá často shagové choreografie a některé opravdu stojí za to.

Camp Hollywood je největší shagová událost v USA a de-facto mistrovství světa v shagu. Spoustu videjí najdete na kanálu camphollywood a Pascal DeMaria, za sebe doporučím například zdařilou choreografii shagařů z Los Angeles San / I want my Dime Back.

Sandy and Martí jsou evropská lektorská špička. Působí v Barceloně, jsou aktivní na sociálních sítích – Instragramu i Facebooku, dělají online lekce, ale zdaleka nejlepší je vidět je naživo na festivalu.

Ryan Martin je člověk, který se hodně věnuje historii shagu. Jeho největší dílo je dvouhodinový, volně přístupný dokument The Rebirth of Shag, ve kterém zkoumá jeho minulost i současnost prostřednictvím starých videjí, rozhovorů s pamětníky a aktivními lektory. Rovněž provozuje Collegiate Shag Channel se spoustou materiálů, ze kterých bych rád vypíchl Collegiate Shag Lexicon – video s neuvěřitelným množstvím shagových figur obsahující také jejich názvy. Pokud byste Ryana chtěli podpořit, můžete jednoduše skrze jeho účet na Patreonu.

Stojí za to zmínit i známá historická videa: Arthur Murray a jeho How to Shag, ukázka z Harvest Moon Ball a sestřih z Dates and Nuts, Blondie Meets the Boss, Phony Boy a dalších filmů z třicátých a čtyřicátých let na kanálu CollegiateShagMovies.

Na závěr nesmí chybět Brno – máme vlastní stránky shag.cz (nejsou mrtvé, jen odpočívají), a k tomu mnohem živější instagramový profil stejného jména. Pokud budete mít jakékoliv vlastní, třeba i tréninkové video, pochlubte se. Pojďme světu ukázat, že i v Brně se shaguje 🙂

Věřím, že pro vás budou některé zdroje užitečné a posunou vás na vaší shagové cestě. 

Shagu zdar,
váš Standa.