Shagaři, shagařky, shagařčata, velmi nás těší, že obliba Collegiate Shagu v Brně roste. Svědčí o tom nejen vzrůstající zájem o kurzy, ale i čím dál vyšší počet párů, které v propocených tričkách s nespoutanou radostí skotačí v námi tak oblíbeném slow-slow-quick-quick rytmu. Tímto článkem bychom ti rádi pomohli lépe se zorientovat v brněnském shagovém dění.

Pro sdílení aktuálních informací o brněnské shagové scéně existují na internetech dvě základní platformy: jednou je skupina na Facebooku – Brno SHAG a druhou, aktuálně používanější aktivními shagaři, je Slack shag. Na Slacku rádi přivítáme kohokoliv, kdo chce do Shagu investovat čas a energii – sdílíme si tam navzájem informace o nejbližších tančírnách, domlouváme individuální tréninky, výpravy na festivaly a tak dále. Chceš-li se taky přidat, oslov kohokoliv déle shagujícího a těš se na pozvánku v emailu. Pokud nevíš, koho oslovit, napiš email Standovi (kontakt dole).

V nové vlně kurzů startuje Collegiate Shag 2 (pondělí 18:45), který je vhodný jak pro ty, kteří dokončili kurz Collegiate Shag 1, tak pro ty, kteří třebas Shag tančívali kdysi a nyní by se k němu chtěli vrátit. Ultimátní, energií oplývající kombo Standa-Terka je zárukou, že se na těchto kurzech rozhodně nudit nebudete. Tematicky kurz směřuje k práci na základech, rozšíření repertoáru o známe shagové figury, lepšímu propojení tance s hudbou a určitě bude i spousta srandy, plánované i neplánované.

Aby toho nebylo málo, hned po tomto kurzu v rozvrhu navazuje Shag/Balboa Open Training, což je možnost pro všechny příznivce Collegiate Shagu, kteří na sobě chtějí makat i mimo tradiční lekce. Na těchto komunitních trénincích si sami volíme, čemu se budeme věnovat a navzájem si pomáháme bez nároku na honorář. Není třeba žádná registrace, stačí dojít, zaplatit 50 korun a můžeš trénovat až do vysílení nebo zavření studia. Na úrovni opravdu nezáleží, stačí chtít na sobě pracovat – někteří zde začínali úplně od nuly. Přijď raději ve dvojici lead+follow, pokud máš, ale když ne, sám/sama v koutě určitě sedět nebudeš.

Zatím sice nemůžeme slíbit, ale pracujeme na možnosti v příští vlně kurzů otevřít Shag choreo ateliér. Celých šest týdnů bychom trénovali pořádnou choreografii a nakonec s ní vystoupili na vhodné akci. Chceme primárně pracovat s lidmi, kteří maji zájem na Shagu máknout více než na běžném kurzu. To, jestli Shag tančíte dva měsíce nebo dva roky, vůbec není podstatné, nadšení je ovšem nutné! Jestli máte zájem do toho jít, bylo by skvělé dát nám to nějakou formou vědět, ať máme představu o předběžném zájmu.   Teď trochu z jiného soudku.

Jako inspirace pro vlastní tanec a trénink může posloužit další projekt, Instagramový profil (Zn.: Opisování dovoleno!) Budeme moc rádi, pokud se podělíte i o vlastní taneční videjko, ať už z tréninku, nebo nějaké legrační shagové situace. Stačí ho nasdílet Standovi.

Chceš-li svoje dovednosti z lekcí a Open tréninků převést do praxe, není nic lepšího než vyrazit na tančírnu. Máme to štěstí, že v Brně probíhají rychlé tančírny pravidelně každou neděli od 19:30 v Atlase. Další, méně pravidelné, zato více tematické Bal-Shag tančírny bývají zhruba jednou až dvakrát za měsíc, sleduj web nebo kalendář SwingWings. Shagovat tě rádi uvidí i RugCutters na svých tančírnách. A rozhodně se neboj zajít pro lektory či zkušenější tanečníky. Každý z nich někdy začínal, všichni si to barvitě pamatují a rádi ti tvoje začátky ulehčí. Navíc je nás stále málo a jsme vděční za možnost zashagovat si s kýmkoliv.

No a pokud je ti brněnský rybníček malý, vyraž sbírat zkušenosti do blízkého či vzdáleného zahraničí. V nejbližší době nás čeká shagová exchange ve Vídni Shagaddagg a v květnu největší shagový festival v Evropě Warsaw Collegiate Shag Festival. Brněnští shagaři se chystají vyrazit na oba výše zmiňované a registrace už běží, takže se přidej a dej nám vědět na Slacku – více lidí, více legrace. A když už jsme u těch festivalů – pracujeme na tom, abychom na podzim měli v Brně vlastní! Určitě uslyšíš víc v příštích týdnech a měsících.

No a na úplný závěr je tu rychlá challenge!

1. Natoč do 22. března tuhle choreo
-> hudba: Non Stop Flight, The Essential Artie Shaw
2. Postni na Fb či IG s #brnoshagchallenge2020
3. Vyhrajte privat s Bery nebo Standou

 

Tak na viděnou na parketu. A nezapomeň: There is only one true love.

Shagu zdar!

Brno Shag Team

 

Standův email: e.p zavináč centrum.cz