Máš za sebou první kurzy swingu… ale taky možná tančíš už nějaký ten pátek. Nadchnul ses a všichni kolem vypadají tak krásně… Než zklamaně usoudíš, že na vintage obleky si netroufáš, nevěš hlavu. Vypadat na tančírně stylově může být totiž jednodušší, než to vypadá 🙂

Pokud by byla jedna věc, která promění běžný civil na vcelku stylový taneční ohoz, byly by to

KALHOTY.

Jednoduché, dobře střižené kalhoty s trochu vyšším pasem. Aby to bylo ještě jednodušší, seženeš je ve vintage koutku na většině swingových plesů. Jak to že jsou tak úžasné a jak by tedy měly vypadat?

STŘIH

Vintage taneční kalhoty jsou vesměs jakékoliv pánské kalhoty klasického střihu, které splňují několik kritérií:

Vyšší pas. Nejspíš jsi zvyklý nosit kalhoty posazené nízko na bocích. Nejspíš znáš taky problémy s vylézající košilí nebo spodním prádlem. Klasické, vintage kalhoty, mají pas posazený o něco výše. Pro někoho to sice může být zpočátku nezvyk, kromě estetiky ale také lépe drží tam, kde mají – a ty se můžeš soustředit na tanec namísto neustálého popotahování.

Sklady. Čím víc pruhů, tím víc adidas – čím víc skladů, tím víc vintage! Sklady v pase jsou hezký a navíc pěkně praktický detail. Díky seskládané látce na pohled lépe sedí, a navíc ti umožňují pohodlnější pohyby. Pánům s bříškem navíc udělají pekelně dobrou službu – no jen to zkuste!

Vlněné směsovky. Kromě stoprocentní vlny najdeš někdy i směsi materiálů. To nemusí být občas vůbec na škodu – přimícháním umělých materiálů s odlišnými vlastnostmi můžou kalhoty získat na praktičnosti – můžou se třeba o něco méně krčit, můžou na nich lépe držet puky a podobně.

Katalog z konce 40. let. Vysoký pas, založené manžety, nažehlené puky. Klasika, která funguje už celé století.
Vyšší pas se dvěma sklady, založené spodní manžety, k tomu košile se zahnutými rukávy. Outfit, který zvládne i akrobatické kousky 🙂  foto David Poul

MATERIÁL

Mají-li být kalhoty příjemné v tanci, měly by být ideálně z vlny, případně její směsovky. To v běžné konfekci bohužel většinou nehrozí, ve vintage koutku by to ale měla být samozřejmost. Jestli se děsíš, že ve vlně přece padneš horkem, uklidním tě. Laicky řečeno existují totiž dva druhy vlny:

Hrubá, “zimní” vlna je ta, kterou si většina z nás představí napoprvé. Hrubý, teplý materiál, z jakého se vyrábí třeba kabáty. V tenčích verzích jsou z ní nádherné kalhoty i saka – většinou se ale hodí spíš pro milovníky vintage stylu na denní nošení. Tančit by se v nich dalo jen velmi krátce nebo málo intenzivně.

Obleková vlna. Vlna jako oblekovka je pro laika nerozeznatelná od ostatních oblekových materiálů, jakým bývá často umělý polyester. Na rozdíl od později jmenovaného je však materiálem prodyšným – a nejen tedy, že se zapotíš o poznání později, ale navíc se ve vlastním potu neuvaříš. V tanci se, stejně jako při jakékoliv jiné fyzické aktivitě, potu vyhnout nedá – i kdyby ses ale propotil sebevíc, mokrá vlna je na dotek pro partnerku skoro vždy příjemnější než propocené pet lahve.

Krásná hrubá vlna. Na zimu ideální, ale celý večer v ní asi neprotančíš.

Vlněné směsovky. Kromě stoprocentní vlny najdeš někdy i směsi materiálů. To nemusí být občas vůbec na škodu – přimícháním umělých materiálů s odlišnými vlastnostmi můžou kalhoty získat na praktičnosti – můžou se třeba o něco méně krčit, můžou na nich lépe držet puky a podobně.

Další varianty materiálů: bavlna, len, hedvábí… Kalhoty z těchhle materiálů nenajdeš zdaleka tak často. Zatímco bavlnu bys běžně potkal u klasických chinos, takový len nebo dokonce hedvábí už jsou úlovky pro fajnšmekry. Málokdy je taky najdeš v čisté podobě – už proto, že se samy o sobě neskutečně krčí. Světlé lněné kalhoty budou paráda na letní tančírny v parku – na klasickou tančírnu uprostřed zimy se ale hodit nebudou.

Tenká, obleková vlna. Možná bys to do ní ani neřekl. Štítek poradí 🙂

CO K NIM?

V tomhle bodu tkví největší kouzlo vintage kalhot. Vypadají dobře s čímkoliv! Aby kouzlo fungovalo, je třeba zastrčit vršek do kalhot. Hezký pásek k tomu a fešný gentleman je světě!

Jednoduché tričko. Úzké, jednobarevné nebo proužkované tričko. Ideální kombinace třeba na lekce, ale i na běžné tančírny. Na mužských lektorech v kurzu uvidíš často právě vintage kalhoty v kombinaci s trikama z festivalů. Jeden by nevěřil, jak dobře to vypadá!

Polo triko. Ať už narazíš na hezké, třeba pletené polo (pár posledních kolekcí měli pěkné v Zaře a Marks&Spencer) anebo najdeš ve skříni neseprané jednobarevné polo z dob, kdy sis myslel, že takovou hrůzu přece nemůže nikdo nosit, fungovat bude obojí. A vypadá to fakt dobře! Knoflíčky zapni až po krk, nebo nech jeden rozepnutý. Voilá, zrovna jsi povýšil na úroveň hezké večerní tančírny.

Náš lektor David v kalhotech se dvěma sklady a dokonale nažehlenými puky, v kombinaci s koženým opaskem a jednoduchým polo trikem. Pohodlné a přitom na úrovni. foto David Poul
foto David Poul

Košile, vestičky, saka. Samozřejmě! S vestičkou na sebe budou skvěle navazovat, košile ti nebude utíkat. Místo té s krátkým rukávem si vezmi dlouhý rukáv a vyhrň ho. Tady už se odvážným meze nekladou. Pokud se chystáš na festival, hlavní večer si už vestu a/nebo sako zaslouží. Do začátku ale naděláš spoustu parády s oběma druhy triček.

Kšandy anebo hezký pásek. Vintage kalhoty skvěle doplní pěkný kožený opasek anebo kšandy. Běžně seženeš hlavně ty s kovovým zapínáním, jaké si asi pamatuješ z dětství; stačí ale trocha hledání, abys našel “dobové” kšandy na knoflíky, které vypadají ještě stokrát líp. Použít se pak dají na libovolné kalhoty – stačí jim našít zevnitř pár knoflíčků. Ať už ale budou jakékoliv, nikdy nenos zároveň kšandy i opasek. Pokud ti je na místě neudrží jen jedna z dvou variant, je načase si koupit užší kalhoty 🙂

Potkáme se ve vintage koutku?

P.S.: Pokud je toho najednou moc, nezoufej. S autorkou Míšou se pravidelně potkáš na Swing Wings plesech a festivalech ve vintage koutku, kde ti společně s Peťom pomůžou vybrat dokonalý swingový outfit. A ani na tančírně ji obvykle nepřehlídneš. Neboj se na cokoliv zeptat – s radostí ti poradí ti největší vintage nadšenci!