Zatímco festivaly Lindy Hopu jsou v Brně už tradicí (Jazzberry Hop, Dark Blue Swing), na Balboa festival jsme si museli počkat. Snili jsme a plánovali a říkali si “možná někdy…” a znáte to: když si něco hodně přejete, celý vesmír se spojí a udělá všechno pro to, aby se vaše přání vyplnilo. A tak se poslední zářijový víkend stal náš sen skutečností: proběhl historicky první Little Balboa Weekend.

Jak to celé začalo?

Myšlenka na uspořádání Balboa festivalu v Brně se zrodila v hlavě Poliny Zoliny, která tančí dlouhá léta a svým nadšením už zvládla nakazit nejednoho “lindaře”. Spolu s organizačním týmem dobrovolníků z řad brněnské swingové komunity se jí povedl husarský kousek. Do Brna přivedla Balboisty z celé Evropy (kromě České republiky si u nás zatančili i nadšenci z Rakouska, Německa, Maďarska, Polska nebo Slovenska) a dokonce i z Argentiny a špičkové lektory z dalších čtyř zemí:

ANDREAS OLSSON (Sweden) & OLGA MARINA (Russia)
JORGOS (Greece) & CAROLINE (Switzerland)

Koukněte na představení lektorů na úvodní, páteční párty:

O čem to celé bylo?

Akce probíhala tři dny a zahrnovala vše, co od dobrého (rozuměj brněnského) festivalu můžete očekávat: 3 velkolepé večírky za doprovodu živých kapel (v našem případě Django Jet, Heart of Dixie Deluxe a Balboa Live Jam v podání brněnských jazzmanů), 6 tanečních lekcí, 2 tastery, hromadu dobrého jídla, uvařeného s láskou a z lásky našimi dobrovolnicemi, spoustu dobrého pití, tanec v ulicích, pivní pouť po městě, bluesovou afterparty (v oblíbeném jazzovém klubu Music Lab), nedělní chill-out v naší oblíbené kavárně Atlas (kde se mimochodem konají i pravidelné nedělní tančírny) a tak dále a tak dále (pevně doufám, že jsme vás dostatečně naladili na další ročník!).

Kdo nám pomáhal?

Příprava festivalu zabrala dlouhé měsíce dopředu a i přes pečlivé plánování a chystání jsme se nevyhnuli drobným komplikacím. Nicméně nás v Brně nerozhodí vůbec nic. Ani změna sobotního venue na poslední chvíli, ani drobná zdravotní komplikace jednoho z lektorů, ani rozbité žárovky nebo nedostatek oblečení. Na všechno tu “máme lidi”. Velký dík patří všem, kteří se na produkci festivalu podíleli!

A jaké byly pofestivalové ohlasy?

Polina Zolina, duchovní matka projektu a hlavní organizátorka

Little Balboa Weekend (LBW) byla jedinečná událost, která kromě moře úsměvů, radosti a hromady krásných zážitků, přinesla ještě jeden důležitý výsledek. Po této událostí Brno oficiálně existuje na symbolické “Balboa mapě” světa! Brno dostalo pověst města, kde se dá krásně zatancovat Balboa a na taneček s Brňáky na různých festivalech se už teď těší mnozí zahraniční balboisti!

LBW byl myšlený jako velmi komorní a vlastně jen pilotní projekt. Nevěděli jsme, jestli o něj bude zájem a jestli se vůbec naplní. O to větší bylo naše překvapení, když se okamžitě po spuštění registrací vyprodaly všechny Full passy a poté postupně i Party passy. A co víc? Úplně první tanečníci, kteří nás oslovili ohledně účasti na festivalu, byli až z Argentiny!

A protože to bylo skvělé, rozhodli jsme se, že pokračování bude a můžeme se těšit na LBW 2018!

Na pofestivalovém oběde s jedním z naších úžasných DJů z Německa jsme se smáli, že to byl možná naposledy takový LITTLE Balboa Weekend. Pak už bude jen NOT SO LITTLE Balboa Weekend a nakonec TOO MUCH TOO BIG Little Balboa Weekend. 🙂 Což byl samozřejmě jen vtip. Chceme zachovat tu komorní a rodinnou atmosféru, která na festivalu vládla.

Mým největším osobním zážitkem z festivalu byla spolupráce s našimi dobrovolníky. Byli všichni neskutečně šikovní, kreativní, zodpovědní, ochotní, samostatní a do všeho šli na 100%! Motto festivalu „A little event with the big heart.” nebylo vybráno jen tak! <3

 

Pavlína Grombiříková, zakladatelka Swing Wings

Pro mě to byl revoluční víkend. Balboa není tanec, který vás oslní na první dojem, ale má osobité kouzlo. Musíte tomu přijít na chuť. Je neskutečně jemná a muzikální a člověk si může užít rychlejší hudbu, aniž by se úplně zničil.

Poli se mě vždycky snažila motivovat a ukázat mi, jak úžasný je to tanec, a tento víkend se jí to nenávratně podařilo nejen u mě, ale i u velké části Swing Wings. Za mě jedna z nejlepších akcí, co jsme kdy v Brně měli!

 

Co je to Balboa?

Balboa je swingový tanec, který vznikl ve 20. letech minulého století v Jižní Karolíně a byl velmi populární především ve 30. a 40. letech. V originálním pojetí se pojmem „Balboa” označoval tanec, který byl charakteristický uzavřeným držením a kontaktem celého těla. Balboa se tančí ve dvou formách: tzv. Pure Balboa (pouze v uzavřené pozici) a tzv. Bal-Swing (v otevřené pozici, s otočkami).

Balboa je velmi variabilní. Tančí se na swingovou hudbu hranou big bandy, ale i na jiné typy swingové hudby; ty uslyšíte třeba od hudebníků hrajících gypsy jazz. Tempo tance je velmi rychlé – kolem 180 až 250 beatů za minutu, vidět ale můžete i tanečníky tančící na hudbu čítající přes 300 beatů za minutu – základní balboové kroky totiž nezaberou velký prostor. A když naopak tance trochu prodloužíte a zpomalíte tempo, zatančíte si tzv. Slow Balbou. V moderní swingové éře se s Balboou setkáte na lekcích, festivalech nebo tančírnách po celém světě.

Chcete se naučit Balbou? Přihlaste se k nám na kurz!