Epické vlastní hrnky na Littneru, porcelánové nádobí na baru a eventech různych tvarů a barev jak od babičky, prastaré dekorace a nábytek. To není jen imidž, ale často za našimi rozhodnutími leží i starost o životní prostředi. Hodně nápadů, jako například Swing Wings Shopping Mall nebo carpooling přichází organicky od našich členů. Mnoho z nás má vlasntní ekologický životní styl a chtěli bychom se od sebe víc naučit a dělat jako komunita víc pro planetu. 

Vyhlašujeme call o ekologičtější swing! Rádi bychom ve Swing Wings do 2025 měli fungováni, které přidává do atmosféry minimum skleníkových plynů (a našli způsob, jak je odtamtud zase posbírat). Nejde to hned, ale rádi bychom rozšířili naše krůčky. Potřebujeme taky vaše nápady a hlavně vaše zapálení, které už často máte i u sebe doma. Rádi se budeme potkávat a povídat si o tom, jak být ekologičtější, být vzorem, protože začít se má od sebe. 

Už v minulém roce jsme měli skvělý talk jak žít bezobalově a měl obrovský ohlas. V dvacítkách navazujeme sérií eko talků na různá témata. Ten první byl v duchu myšlenky: co vše můžeme dělat pro zmírnění globálního oteplování? Brainstorming v podobě hry na Trumpa a Gretu ukázal, že máme neuvěřitelně kreativní lidi a za 5 minut jsme měli 33 zlodušských způsobů, jak tu zatopit  – a 41 způsobů, jak proti tomu bojovat. Díky tomu jsme nasbírali nápady, co můžeme ve Swing Wings změnit, abychom byli méně zátěžoví. Našim cílem je vytvořit deklaraci zásad, kterými se jako škola budeme řidit, a cíle, kde bychom chtěli v roce 2025 být.

Tady jsou nápady účastníků eko talku, co můžeme každý udělat hned teď!

  1. Vytvářet kulturu, kde není třeba mít nové šaty a boty na každý event. Míň je víc – radši se zaměřit na ekologické a kvalitní materiály, které není třeba tolik prát, ideálně si je pořizovat z druhé ruky.
  2. Při pochoutkách na eventech a na baru myslet lokálně, rostlinně a bezobalově. Méně masa, avokáda, palmového tuku, čokolády a kávy. Dívat se na tyto potraviny jako obrovskou zátěž a brát je jako luxusní zboží pro speciální okamžiky. Naše kuchařky umí vykouzlit gurmánský zážitek i z lokálních rostlinných ingrediencí – nový challenge pro Masterchefs 🙂
  3. Používat méně chemických přípravků jako kosmetika a úklidove přípravky a získávat je bezobalově – výroba složek a jejich obalů je zatěžující.
  4. Cestovat lokálně: víc MHD, víc po zemi.
  5. Ukíizet po sobě ve studiu. Mít méně věcí, používat věci dokola; nedělat ze studia skládku – odvážení věcí často znamená je zbytečně vyhazovat a jezdit autem.
  6. Zjistit každý za sebe, co se dá ještě vylepšit. Dej nám vědět; iniciuj svůj projekt a my tě podpoříme 🙂
  7. Vysadit les! Pojďme společně sázet a úklizet odpadky. Společné aktivity máme rádi, co tak je spojit s užitečnou věcí. Každý strom nám odebere ty nase spálene stupně celsia ze zimy.
  8. Zvážit jiný prostor, který není třeba tolik vytápět/chladit; otužovat se.

Jak se vypořádat s finačni zátěží, strachem ze ztráty komfortu, s nepřízní okoli? Jak rozpoznat, co skutečně zaváží a co je jen naoko? Jak nepropadnout environmentalnimu žalu? Mnozí máte své vlastní způsoby, pojďme se o ně podělit, ať jsme ekologičtější už dnes – alespoň trošku. 

Úplně chápeme, že někdo je už starý ekologický mazák a někdo teprve začíná a rozmýšlí se, jak se v tom chaosu zorientovat. Nebo váhá, jestli to vůbec má smysl. My chceme podpořit všechy, nechceme se měnit na extremisty; jen máme pocit, že můžeme společně udělat pár malých krůčků. Třeba si jen prijďte vyslechnout nějaký dalši talk na eko témata – třeba i jako kritik 🙂 

Užitečné linky: