Ahoj Swing Wings!

V posledních měsících a týdnech jsem několikrát zažila mezi lektory i studenty živou diskuzi na téma volunteering. Je to vlastně dobrovolničení? Proč se za to teda platí? Za jakou práci by se mělo platit a za jakou ne?

Rozhodla jsem se sepsat vám svůj pohled na věc. Respektive ne “svůj”, ale “náš”, protože je to názor postavený na poznámkách sesbíraných od lektorů i od vás.

V první řadě, bez volunteerů by Swing Wings nemohlo nikdy fungovat.

Neměli bychom web, neměli bychom registrační systém. Akce by nebyly tak super, jak jsou. Studio by byl jen polorozpadlý tovární prostor (hm, to je sice trochu i teď, ale má spirit!). Jen se podívejte na pár fotek, jak to v Mosilaně vypadalo ještě nedávno!

Kdybychom spočítali hodiny práce, kterou jsme všichni nainvestovali do Swing Wings, dostali bychom se na zběsilá čísla.

Jaká je tedy hlavní myšlenka volunteerování (dobrovolničení) ve Swing Wings? 

Dobrovolničení odráží hlavní vizi Swing Wings. Že nevíte, jaká to je? Já jo, protože zrovna minulý týden jsme ji s týmem aktualizovali a shrnuli do jedné věty :).

“Budujeme komunitu, kde se lidé vzájemně inspirují, sbližují a užívají si vše, co přináší swing.”

Ano Maťo Danko, vím že jsi právě zvolal “no konečne si tu víziu spísala!”. Ne, Janku Čarku, nejsme sekta 😀 :D.

Proč tedy dobrovolničíme? Protože nás baví dělat věci společně, i když žijeme v době individualistické. Protože spolu rádi trávíme čas. Protože nás baví swing a věříme, že to, co děláme, má smysl :)!

A proč tedy ta stovka za hodinu? 

Odměnu za volunteering nabízíme hlavně během akcí. Za směny na baru, pomoc s úklidem po party, řízení. Většinou jde o práci, kdy se někdo musí obětovat a pracovat (na akci, kterou si zaplatil), když všichni ostatní tancují. Nebo když jdou ostatní spát a jiní musí ještě nakládat a řídit.

Co si budem, swing leze do peněz. A všem nám sem tam pomůže ušetřit na vstupném, nebo si zpátky vydělat to, co propijeme na baru. Jsou mezi náma studenti, lidi s různým zaměstnáním, malí živnostníci. A nám, organizátorům, přijde hloupost, aby swingaři nechodili na akce, protože šetří, nebo protože musí někam jinam na brigádu…raději se můžeme vzájemně podpořit. I když skromně.

Jaké mám možnosti odměny jako volunteer?

  1. Nechat si peníze vyplatit (a ideálně je vrazit zpět do swingu, nebo do života k němu potřebného)
  2. Věnovat svou stovku Swing Wings do “volunteer” fondu a my je investujeme do věcí pro komunitu

Ano, můžete tedy říct “nechte si to :)”  a penízky si nevzít. Volunteer fond technicky právě zřizujeme a vymýšlíme. Zatím to stačí říct Ilce a ona vám volunteering nevyplatí a zapíše to do “fondu”. Chtěli bychom, aby byl transparentní a abyste v něm mohli mít slovo, na co se budou peníze dávat. Swing Wings má spoustu tipů, které může komunitě navrhnout.

Jen malá poznámka, na tom, že peníze přijmu není vůbec nic špatného. Stejně se časem do komunity zase vrátí přes kurzy nebo jiné aktivity:)

Pomoc jen tak.

Často se ale naskytne práce, kdy prostě jen potřebujeme pomoc a když má někdo čas, jsme za to vděční.

Jarní úklid studia, vrtání, šablonování kytiček, stěhování, příprava tábora na Littneru,… v takových případech odměna může být třeba pusa na líčko. Člověk nikdy neví :).

 

Na závěr bych chtěla dodat, že ve Swing Wings jsou lidi, kteří by zasloužili obzvlášť obrovskou pusu na líčko.

Například ten nabušený registrační systém, který vás automaticky spáruje, má kopu vychytávek a ještě dobře vypadá? Ten dělá náš lektor Zbyněk Nedoma doma po večerech (paradox, že). Takže až ho potkáte, dejte mu pusu na líčko. A jeho přítelkyni Márii taky. Protože pro ni je často kvůli tomu opravdu nedoma.

Nový web postavili Patrik Volek a Martin Danko. Šššš, tichučko. Vím, že to trvalo trochu dýl. Ale na rovinu, byl to obrovský kus dobré práce. Konečne máme web, kde se dá najít aktuální info a který vypadá k světu! A pořád na něm pracujeme a vylepšujeme a je radost na něm teď psát blog post. Pokud na webu sledujete přibývající anglické překlady, za to může hlavně neuvěřitelně rychlá a spolehlivá překladatelka Marťa Krénová :).

Kuba Brandejs a Radek Odložilík si místo chalupy pořídili taneční studio. Montují, vrtají, štělují, zapojují, organizují. A stejně, jako by to dělali u polorozpadnuté chalupy, se u toho vztekají a prskají, že se na to můžou vy víte co. Ale oni jedou dál, protože v tom prostě mají srdce.

Zuzka Rabčanová se starala o čistotu ve studiu a organizovala volunteery. Jak důležitá a náročná práce to byla dokážeme doopravdy ocenit až teď, kdy už na to nemá čas a padlo to na nás. No jo, chybíš nám, Zuzi. Ale Zuzka stále pomáhá se sbíráním feedbacků a hlavně díky ní se Swing Wings posouvá. Tak k puse na líčko přidejte i vyplněný feedback formulář :).

Další master přes dobrovolníky je Agi Mazánková. Je hlavní koordinátor volunteerů na akce. Začala nedávno a zatím to dělá skvěle. Bez ní by psát tenhle článek ani nemělo smysl.

Pája Adamčíková nás nikdy nenachala o hladu. Její guláš vařený na dvouplotýnce uprostřed tanečního parketu při rekonstrukcích a brownies, které vás vždycky postaví na nohy, jsou legendy. Pája je taky jednou z hlavních editorek našich textů. Spoustu jich totiž píšu já, starý disgrafik.

Kromě těchto jmen mám v hlavě spoustu dalších. Hlavně lidí, kteří u každé pomoci prostě jsou. Bez vysvětlení a bez očekávání. Jako Ivča Dvořáková nebo Ivo Veselý. Ale i spousta dalších. To že vás přímo nezmiňuji neznamená, že na vás zrovna teď nemyslím. Tihle mají možná nasbíraných jen pár let dobrovolničení navíc :).

 

Uff, můj první článek pro Swing Wings blog hotov. Vsadím se, že Martin Danko právě říká: “No, len aby nebol posledný, Pavli!”. A má pravdu. Snad nebude :).

Všem, co kdy přiložili ruku k dílu patří obrovské díky! Těším se na další hodiny barmanování, malování, stěhování, chystání a uklízení s vámi.

Vaše Pavli